پیش از مقایسه بهتر است MIUI و اندروید را بشناسیم تا در ادامه مقایسه درستی ارائه کنیم. اندروید یک سیستم عامل مبتنی بر هسته لینوکس است که توسط گوگل ساخته شده و همچنان در حال بروزرسانی است. همانطور که میدانید اندروید رقیب جدی سیستم عامل انحصاری اپل یعنی آیاواس است و بیشترین مقایسهها بین این دو سیستم عامل صورت میگیرد.
MIUI یک نسخه تغییر یافته از اندروید است که به آن فریمور، رام یا رابط کابری هم گفته میشود. شیائومی از همان زمان که گوشیهای هوشمند خود را در چین تولید کرد، MIUI را به عنوان یک نسخه بومی سازی شده از اندروید به صورت پیشفرض روی گوشیهای خود نصب کرد. بعدها با گسترش بازار شیائومی و استقبال از محصولات آن در بازارهای جهانی، شیائومی نسخه جهانی MIUI را هم در بروزرسانیهای بعدی معرفی کرد. MIUI در اصل همان سیستم عامل اندروید است که توسط تیم توسعه دهنده MIUI در شرکت شیائومی تغییر یافته است تا کارایی و عملکرد بهتری داشته باشد. البته امکان نصب MIUI روی دیگر مدلهای موبایل هوشمند اندرویدی غیر شیائومی هم فراهم است. شما در این لینک می توانید اطلاعات کاملی را درباره MIUI به دست بیاورید.
باید گفت مقایسه این دو از نظر فنی مقایسه درستی نیست اما میتوان ویژگیهای اندروید خام یا اندروید تغییر یافته توسط برندهای دیگر مثل سامسونگ را با MIUI مقایسه کرد. در کل MIUI با این هدف توسعه یافته است که برخی ویژگیها و اپلیکیشنها به صورت پیشفرض به سیستم عامل اندروید اضافه شوند پس اگر بخواهیم مقایسهای انجام دهیم باید این ویژگیها را بیان کنیم.
تفاوت عمده MIUI و اندروید خام یا دیگر اندرویدهای تغییر یافته در ظاهر و عملکرد آن است. طبق گفته سازندگان MIUI، عملکرد آن در کاربری سریعتر از نسخههای دیگر است و ظاهر آن هم زیبایی ترکیب شده از ظاهر سیستم عامل آیاواس و اندروید را دارد. از نظر ظاهری در MIUI تلاش شده همه چیز زیباتر و مدرنتر و به طور ویژه برای انسان از نظر روانشناسی دلپذیرتر باشد.
تفاوتهای ظاهری miui و اندروید خام و دیگر رابطهای کاربری
همانطور که میدانید برند سامسونگ از رابط کاربری TouchWiz برای گوشیهای تولید شده استفاده میکند و چندین سال است که آن را ارتقا میدهد اما یک اشکال عمده که بر آن وارد است عدم هماهنگی ظاهری بخشهایی از آن با دیگر بخشها است و در برخی بخشها همچنان از نمادهای قدیمی استفاده میشود.
در رابط کاربری گوشیهای سونی و الجی هم همین مشکلات کم و بیش دیده میشود، عدم هماهنگی آیکونهای سیستمی، استفاده از جزئیات اضافی، رنگبندی اشتباه و … که در کل از زیبایی و کارایی سیستم عامل گوشی میکاهد.
ویژگی اصلی در طراحی MIUI یکپارچه و هماهنگ بودن آن است، با نگاهی به آیکونها و نمادهای به کار رفته متوجه میشوید که همه از یک الگو پیروی میکنند و همینطور فضا و فاصله مناسبی بین آیتمهای مختلف در نظر گرفته شده تا کار با آن راحتتر و سریعتر باشد. رنگ آیکونها تا حد ممکن متفاوت از هم انتخاب شده و سادگی یا مینیمالیسم حرف اول را میزند. با این استراتژی در طراحی، پیدا کردن هر اپلیکیشن یا برنامه سریعتر و آسانتر خواهد بود.
در طراحی بخشهای مختلفی مثل ساعت، آب و هوا و … از اصول پایه طراحی مثل قانون یک سوم و ابعاد طلایی پیروی شده تا زیبایی آن دو چندان گردد. به دلیل همین توجه به جزئیات و زیبایی در MIUI، اکنون مشتریان بیشتری گوشیهای شیائومی را انتخاب میکنند.
تفاوت عملکرد miui و اندروید خام یا تغییر یافته
عملکرد MIUI را میتوان از دو منظر بررسی کرد، یک بخش مربوط به کارایی کلی سیستم عامل مثل باز و بسته کردن بخشهای مختلف و حرکات (gesture) اضافه شده در آن، و بخش دیگر ویژگی اپلیکیشنهای اختصاصی آن است. آن چه در ادامه میخوانید ویژگیهای عملکردی و اختصاصی MIUI نسخه آخر یعنی ۱۰ است و برخی از این موارد امکان دارد در گوشیهای مدل قدیمیتر در دسترس نباشند.
افزایش سرعت اجرا شدن اپلیکیشنها
طبق ادعای شیائومی و آزمایشهای انجام شده میان انواع گوشیهای شیائومی با گوشیهای هم رده از دیگر برندها، سرعت اجرا شدن اکثر اپلیکیشنها به نسبت سریعتر است.
تجربه کاربری بهتر برای صفحه نمایشهای تمام صفحه
در MIUI تلاش شده هر بخش اضافی که به یکپارچگی بصری آسیب میزند حذف شود و فقط هر آنچه که مهم است به زیباترین شکل در صفحه قرار گیرد. هرچه افکتها و جزئیات بصری کمتری در صفحه باشد، همانقدر به سختافزار موبایل فشار کمتری وارد میشود پس در نتیجه کارایی آن بیشتر خواهد بود. از طرف دیگر با توجه به تمام صفحه شدن گوشیهای جدید، رابط کاربری طوری طراحی شده تا استفاده از آن برای کاربر آسان باشد.
جابجا شدن بین اپلیکیشنها به سادگی ورق زدن
برای سوئیچ کردن بین اپلیکیشنهای باز شده در MIUI این کار به سادگی ورق زدن از کنار صفحه یا بالا کشیدن آخرین اپلیکیشنهای استفاده شده از پایین است.
افزودن صداهای طبیعت
در MIUI نسخه آخر، به گفته توسعه دهندگان سعی شده ظاهر و صداها بیشتر طبیعی باشند. در همین راستا صداها و زنگهایی از طبیعت به آن افزوده شده است. برای مثال میتوانید برای صدای اعلانها از صدای چکیدن قطرات آب استفاده کنید.
ویژگی اپلیکیشن دوگانه (Dual apps)
در Dual apps میتوانید دو اکانت واتساپ، فیسبوک و … را به صورت همزمان داشته باشید. این کار به نصب هیچ برنامه اضافی نیاز ندارد.
ظاهر و کاربری متفاوت برای محیطهای متفاوت
شیائومی به خوبی نیازهای کاربران را درک کرده است و به همین دلیل ویژگی جالب Second space را به MIUI اضافه کرده است. فرض کنید شما نمیخواهید در محیط خانه و اداره، زنگ موبایل، رمزی که برای بازگشایی صفحه دارید، تصویر پسزمینه و حتی عکسهایی که در گالری ذخیره کردهاید یکسان باشند. برای این کار باید زحمت زیادی را متحمل شوید اما در MIUI میتوانید گوشی خودرا برای دو فضای مختلف تنظیم کنید.
اپلیکیشنهای اختصاصی با کارایی بالاترا
از نظر اپلیکیشنهای ضروری مثل دوربین، تقویم، ساعت و … همانطور که گفته شد طراحی زیبا مهمترین ویژگی است اما از نظر عملکرد هم سعی شده هر کاری به سادگی در دسترس باشد و نیازی به طی کردن چندین مرحله برای یک کار ساده نباشد.
در کل میتوان گفت miui و اندروید از نظر کلی تفاوت های زیادی ندارند و از این جهت که آیا همه اپلیکیشنهای اندروید روی آن نصب میشوند یا کار کردن با آن با سایر اندرویدیها متفاوت است نگرانی نداشته باشید چون هر آنچه در MIUI تغییر کرده یا اضافه شده برای بهبود کارایی و زیبایی است.